MartijnBolwerk.jpeg

Kleurrijk gesprek met Martijn Bolwerk

Het belooft een kleurrijk interview te worden met Martijn Bolwerk. Als ik hem bel is hij juist bezig met het uitzoeken van muziek voor bij de cursussen die in september starten. “Dat hoort ook bij het voorbereiden van de lessen. Om de mensen te ontspannen, wil ik dat de muziek bij de inhoud van de cursus past”, merkt hij op.

In 2019 startte Martijn als docent aan de Gooise Academie met de cursus 'Modeltekenenen - Naakte waarheid'. De schildercursus ‘Gekleurd kijken!’ en de cursus ‘Kleur - Schilderen met verve!’. Zijn cursus aanbod is anno 2021 uitgebreid met 3 cursussen: 'Schilder een zelfportret', 'Naar de natuur - Laren en de schilderkunst' en 'Verbeelding en stijl'.

Vol enthousiasme praat Martijn over de inhoud van kunstbeschouwing. Zijn studies en achtergrond verklaren zijn kennis en passie. Hij voltooide de Academie voor beeldende vorming in Amsterdam (nu Breitneracademie) en verkreeg daarmee een lesbevoegdheid kunstgeschiedenis, met de specialisaties: tekenen, grafiek en schilderen. Later volgde hij een jaar het propedeusevak ‘Inleiding in de kunstgeschiedenis’ aan de UvA. Met alleen deze studievermelding zou ik Martijn te kort doen, daarom verwijs ik naar zijn docentenpagina op de website van de Gooise Academie.

Kunstbeschouwing en creativiteit
Martijn vertelt hoe je een kunstwerk opzet en hij wil het gesprek daarover overzichtelijk houden. Zo brengt hij ons gesprek op kunstbeschouwing, die hij bij de les betrekt, terug tot het “kijken van plaatjes”. Dat hij het tot drie woorden weet te reduceren is knap want hij heeft hier veel meer interessante kennis over. Die gaat verder dan alleen techniek en gebruik van materiaal. Hij kijkt naar de traditie; hoe zijn kunstwerken gemaakt en wat is daarbij het uitgangspunt? Wezenlijke zaken als kleur, licht, compositie, kunnen ingezet worden om het onderwerp over te brengen.

Na het onderdompelen in de kunstbeschouwing worden voorstudies gemaakt. “Dit om mensen lekker ongedwongen en los te laten werken, zodat ze zich vrij kunnen uiten. Als je een grotere compositie gaat maken, word je strenger voor je zelf. Hoe ga je het schilderen en dat losse van schetsen behouden en hoe maken we een eenheid van de schetsen. De voorafgaande stappen zijn heel belangrijk want wanneer is iets af?”, vertelt Martijn.

Hij deelt hierin zijn eigen ervaring. Toen hij nog op de Kunst Academie zat, koos hij een landschap als onderwerp. Hij vertelt hoe hij heel ongedwongen in een scene van een wolkenlucht opging. Een wolkenlucht die eerst slechts een deel van een schilderij was en vervolgens een zelfstandig onderwerp werd. Hij beschrijft het moment waarop hij rood in wit wilde laten lopen en zich toen bedacht; “Het was al klaar, mijn creativiteit had iets laten onstaan. Een ervaring om te delen: loslaten dat dit het is. Het is een mooi proces om je creativiteit te leren begrijpen”.

schilderij_MartijnBolwerk.jpeg

‘Kleur - Schilderen met verve!’
In september start de cursus ‘Kleur - Schilderen met verve!’. Zoals Martijn opmerkt is de cursusdag haast strategisch gekozen: “Op dinsdagavond, de kop van de week is er af en we gaan door met de week”, een mooie continuering van waar we in de traditie staan”.

Martijn weet ook bevlogen over kleur te vertellen; hoe ongrijpbaar kleur is en over wat kleur bij ons te weeg brengt als, onze ontroering als kunstbeschouwer.

Het klinkt allemaal heel ontspannen; kunst/plaatjes kijken, een onderwerp vinden door het experiment aan te gaan.

Zeker met Martijn als docent die begeleiding geeft bij dat proces, omdat hij kijkt naar wat iemand kan en als docent kan helpen bij de individuele ontwikkeling. Martijn zegt hierbij een klankbord te zijn: “Klankborden is heel belangrijk, daarom doe je een cursus. Daar verrijk je jezelf mee, anders kan je ook thuis aan de gang. Kunst is een mooie wereld waar je je altijd in kan blijven ontwikkelen”.

En dat allemaal met muziek die daar helemaal op is afgestemd.

Kijk voor ale cursussen van Martijn Bolwerk op onze website, waar je je ook direct kan inschrijven.


Interview: Brigitte Volkers

  • Deel deze pagina: