Gabrielle Nunez Larraz in beeld

Emotie in je beeld weten te vatten is een kunst op zich. Voor docent Gabrielle Nunez Larraz is het een natuurlijk gevolg. Zij hakt haar beelden altijd met de hand. Op die manier wordt haar eigen emotie bij het maken zichtbaar en voelbaar in het beeld.


Sinds 2020 is ze docent beeldhouwen en boetseren aan de Gooise Academie. Tijdens de beeldhouw- en boetseer lessen draagt zij haar vakkennis over op de cursisten. Op alle vlakken, dus niet alleen de technieken om de materialen te bewerken, maar juist ook de verdieping van het kijken en het overbrengen van emoties in het beeld. Ze helpt deze emotie te vertalen en zichtbaar te laten worden, dit kan zijn in de lichaamshouding, de gezichtsuitdrukking, het gebaar en het samenspel hiertussen.

“Mensen zichzelf laten verwonderen over wat ze gemaakt hebben, dat ze er blij van worden en met een fijn gevoel en lach weer naar huis gaan. Ik vind het belangrijk om mensen te leren goed te kijken en wat ze zien of willen, dit om te zetten in een beeld in hun eigen ‘handschrift'“, vertelt Gabrielle.

Het hakken van een beeld vereist veel zorg en aandacht, want iedere steensoort vereist een andere aanpak; het is altijd voorzichtig zoeken en proberen en vooral contact houden met de organische aard van de steen. Gabrielle heeft gewerkt in zeer veel steensoorten, marmer, hardsteen, graniet, albast, serpentijn, steatiet, onyx, seleniet, kalksteen, travertijn, tufsteen en nog veel meer. Elke steensoort vereist zijn eigen techniek in het houwen als ook in het polijsten.

Zwarte Tulpenvaas albast.JPG

'Zwarte Tulpenvaas' uit albast gehouwen

Bij de opbouw van de les gaat ze altijd uit van het individu, ongeacht of er vrij wordt gewerkt, of met een thema of model. Het maakt niet uit of de cursist een beginneling is of gevorderd.

“Ik let op wat de cursisten willen, hoe ze kijken, de technieken, de interesses, het persoonlijke handschrift etc, zodat het beeld een 'eigen' beeld van de cursist wordt.

Ik heb geen vaste regel hoe ik met een cursus begin, immers elke cursist is anders en heeft andere wensen. De één heeft ervaring, de ander niet. De één wil in was werken, de ander in zachte of harde steen, hout of klei. Elk materiaal heeft zijn eigen techniek, mogelijkheden en beperkingen. Alles mag! Ik begeleid elk persoon in hun eigen kunnen en probeer dit op te liften”, vertelt de gepassioneerde docent.

Ook als je beginner bent? Het maakt niet uit of je met een weekendcursus begint om kennis te maken met de derde dimensie en materialen of dat je direct begint met een cursus. Alles mag en alles kan, als je er maar plezier in hebt, sluit Gabrielle af.

Gabrielle voltooide in 1988 haar studie aan de Akademie voor Beeldende Vorming [nu de Hogeschool voor beeldende Kunsten] in Amsterdam. Ze heeft op kunstgebied een rijke achtergrond door zich jarenlang te verdiepen in verschillende technieken: model tekenen, schilderen, etsen, boetseren. Daarnaast heeft ze in een bronsgieterij gewerkt om het vak te leren. Om haar kennis, technieken en inzichten te vergroten heeft ze vele studiereizen gemaakt onder andere naar Zuid-Afrika en naar Peru, Bolivia om de Incacultuur te onderzoeken, naar Sri Lanka voor de Boeddhistische en Hindoeïstische kunst.

Gabrielle geeft verschillende Cursussen waarop ingeschreven kan worden.

Interview: Brigitte Volkers

  • Deel deze pagina: